Kera

Tutkimushanke, URBS-data, Aalto-yliopisto​, 2016-2017


Hanke

Espoon kaupunki suunnittelee Keraan kaupunkikeskusta, joka rakennetaan olemassa olevan raideliikenteen ympärille, Nokian kampuksen ja Kutojan alueen väliin. Asemanseutu muuttuu logistiikka-alueesta urbaaniksi kävely- ja pyöräilypainotteiseksi keskukseksi. Sinne tulee kaupallisten palveluiden lisäksi päiväkoteja ja kouluja sekä liikunta- ja virkistyspalveluja. Uusien talojen rakentamisen lisäksi alueen vanhojen rakennusten uusio- ja tilapäiskäyttöä edistetään. Keraan on tarkoitus rakentaa asuntoja noin 14 000 ihmiselle. Työpaikkoja tulee noin 10 000. Alue on 11 yksityisen maanomistajan hallussa.

URBS-data oli kuuden yrityksen, Aalto-yliopiston ja Espoon kaupungin yhteinen tutkimushanke, jonka tavoitteena oli uudistaa kaupunkisuunnittelua kehittämällä digitaalisuutta ja automaatiota hyödyntäviä suunnittelupalveluita ja projektinhallintaa yhteisen ekosysteemin voimin. A-Insinöörit kehitti hankkeessa Cityfier- työkalua ja -palvelua.

Tehtävä

URBS-hankkeessa laadittiin Keran osayleiskaavan pohjalta maanomistajille ja keskeisille sidosryhmille suunnattu karttapohjainen kysely (Maptionnaire) vaiheittaisen rakentamisen järjestyksestä. Kyselyn tuloksien pohjalta laadittiin Cityfier-analyysi ja -ennuste asuntojen arvonkehityksestä vuoteen 2035.

Tulokset

Tuloksena on mahdollisuus vertailla palveluinvestointien oikea-aikaisuutta ja ajallista suhdetta asuntojen rakentamisjärjestykseen. Lisäksi hankkeessa arvoitiin eri skenaarioiden vaiheittaisen rakentamisen vaikutusta maanomistajien tontin arvoon.

Alueen kehitys

Ota YhteyttäA-Insinöörit

Bertel Jungin Aukio 9
FI-02600 Espoo
Finland

www.ains.fi

Tietosuojaseloste

Jukka Kettunen

Kaupunkikehitysjohtaja

 +358 40 733 8280

 jukka.kettunen@ains.fi


Jani Nevalainen

Tuotepäällikkö

 +358 40 357 0348

 jani.nevalainen@ains.fi